28 Aralık 2015 Pazartesi

Zafiyet Analizi ve Sızma Testi Yaptırmak Gerekli mi?


     Rekabetin gün geçtikçe kızıştığı iş dünyasındaki kurumsal bilgilerinde dijitalleşmesiyle birlikte risklerin bilişim altyapısında artışı gün geçtikçe artıyor. Kötü niyetli kişiler ve saldırganlar artık şirketlere camlardan veya havalandırma boşluklarından değil de ağ bağlantıları üzerindeki cihazlardan giriyor. Hem daha kolay hem daha az yorucu hem de bir saldırgan için oldukça güvenli diyebiliriz. Bu da güvenlik yönetimlerinin mümkün olduğunca güçlü, güncel ve tehditlere karşı hazır olmasını gerektirmektedir.

-     Yeni ve dünya standartlarına uygun, güncelliğini koruyan Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) kurmak için mi uğraşıyorsunuz?

-     Yoksa sadece sisteminizde bulunan güvenlik yazılımlarınızın, ağ güvenliği cihazlarınızın veya tanımlamış olduğunuz erişim kurallarınızın sizi gerçekten koruduğundan emin olmak mı istiyorsunuz?

     Biz, sızma testlerini (zafiyet analizlerini) kendini sınamak ve sistemindeki zafiyetlerini görebilmek isteyen bütün kurumlar için ayrı çalışmalar ve yöntemler sunuyoruz. Bu sayede kurumlar, istedikleri her an mevcut zafiyet durumlarını raporlayabiliyor ve gerekli olan durumlarda anında harekete geçerek risklerini en aza indirebilir hale geliyor.

Kurumsal riskler nelerdir?

     Kurumsal firmaların ve sistemlerinin ele geçirilerek önemli verilerin çalınması ve silinmesi, rakip firmalardan bilgi sızıntısı, şantaj yapılarak para istenilmesi, e-mail hesaplarının ele geçirilmesi, web sayfalarının değiştirilmesi veya kullanılamaz hale getirilmesi, kurumsal veya kişisel önemli derecedeki bilgilerin ifşa edilmesi veya çalınması, kurumun finansal bilgilerinin ele geçirilmesi gibi durumlar kurumsal bilgi güvenliği risklerinin önemli olanlarından yalnızca birkaç tanesidir. Bu risklerin en düşük seviyeye çekilmesi veya ortadan kaldırılması için en önemli adım sistemleri belirli aralıklarla zafiyet analizi veya sızma testi yaptırılarak her açıdan sağlıklı ve dayanıklı olduklarını güvence altına almak gerekmektedir.

Sızma Testi ve Zafiyet Analizi için erken teşhisin önemi

     Sızma testlerinin asıl amaçlarından bir tanesi, kurumun içerisinden veya dışarısından gelebilecek olan her türlü kötü niyetli saldırganlara ve saldırıya karşı ne derecede dayanıklı olduğu belirleyebilmek ve raporlayabilmektir. Kurum gerçekleştirilen bu testlerle birlikte, internet ve iç ağ üzerinden, ağ veya uygulama üzerinden saldırıya uğradığında hangi durumlarda kalacağını detaylı bir şekilde öğreniyor ve gerekli iyileştirmeleri yapabilme imkanına kavuşuyor. Olabilecek herhangi bir saldırıya karşı zamanında aldığı önlemler sayesinde güvenliğini en üst düzeye çıkartabilme imkanına sahip oluyor.

     Sızma testleri veya zafiyet analizleri, bilgi teknolojileri tarafında bulunan yatırımların planlanması açısından çok büyük önem taşımaktadır. Güvenlik yatırımlarının öncelikle hangi aralıklarda yapılması gerektiğini belirleyebilen ve sıralayabilen kurumlar, olası saldırılardan doğabilecek her türlü zararı en aza indirebilmenin yanında, bilgi teknolojileri bütçelerini de en etkin şekilde yönetme imkanına kavuşmuş oluyor.

Zafiyet analizi ve sızma testi işlemleri

     Sızma testlerinin kurumun sahip olduğu sistem üzerindeki uygulama yöntemleri de ihtiyaçlar doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kurumlar ve firmalar için internet üzerinden; uygulama, sunucu ve cihazlara yönelik gerçekleştirilip uygulanabileceği gibi, bazı kurumlarda da doğrudan iç ağ üzerindeki bilgi teknolojileri varlıklarına veya iç ağda kullanılmakta olan özel uygulama ve yazılımlara yönelik olarak da oluşabilmektedir. İhtiyaçlar dahilinde hem iç ağdaki tehditleri gemde dış ipler üzerindeki tehditleri kapsamakta olan özel senaryolar geliştirilebilir ve uygulanabilir.

     Belirli aralıklarda uygulanacak olan zafiyet analizi ve sızma testi, bilgi işlem ve bilgi teknolojileri üzerinde güvenlik sisteminin sağlığını devamlı olarak en iyileştirilmiş tempoda kalabilmesini sağlamaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder